پوزیشن مناسب برای بیمار درجهت حفظ شکل صحیح بدن و جلوگیری از پیش آمدن عوارضی مانند زخم بستر، کنتراکچر، خشکی مفصل، افتادگی پا و مشکلات تنفسی و ریوی بسیار مهم است. تغییر پوزیشن بیمارانی که نمیتوانند راه بروند یا بنشینند و باید مدتی طولانی در بستر بمانند باید حداقل هر دو ساعت یکبار انجام شود. برجستگیهای استخوانی محل اصلی برای بوجود آمدن زخمهای بستر هستند و در بیماران لاغر یا سالمندکه تحلیل عضلانی دارند این نقاط برجستهتر هستند و احتمال بروز زخم در آنها بیشتر میباشد.
برای تنظیم کردن پوزیشن مناسب از وسایلی از جمله بالش و کوسن، پتو،حوله و پایه یا تختهای برای پا (footboard)میتوان استفاده کرد.
موقعیتهای بیمار در تغییر وضعیت دادن او
بیمارانی که محدودیت حرکتی دارند باید وضعیتشان در تخت تغییر کند و این یک روند رایج است. پوزیشنهای مختلف برای بیمار با توجه به شرایط و درمان او انتخاب میشود.
-
Supine-positionحالتی که بیمار به پشت روی تخت میخوابد و اگر لازم بود (قوس کمر زیاد) باید در محل گودی کمر بالش کوچک یا حوله لوله شده قرار داده شود. این حالت طبیعیترین پوزیشن برای بدنی که در حالت استراحت است میباشد و برای افرادی است که جراحی در قسمتهایی مانند شکم، سینه و انتهای تحتانی و نیز عملهایی مانند لاپاراکتومی و اپاندکتومی و جراحیهای چشم داشتهاند.

-
Prone-position بیمار بر روی شکم قرار میگیرد. یک بالش بین ساق های بیمار و نیز پد در زیر بغلهای او باید قرار بگیرد. دستها در کنار بدن باشند. در خانمها نباید به سینه فشار وارد شود و یک جاسری (head res) هم برای سر میگذارند. این حالت برای عملهای دیسک و ستون فقرات و عمل سینوس پیلونیدال و سوختگیهایی که نیاز به گرفت دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.

-
Sims-position بیمار روی قفسه سینه خوابیده و پای رویی بصورت خمیده جلوی بیمار قرار دارد. بازوهای او نیز باید در کنارش قرار بگیرند. این پوزیشن برای معاینه مقعد و راست روده استفاده میشود.

-
Fowler-position حالتی است که سر تخت بیمار با زاویه ۴۵درجه قرار میگیرد. باسن ممکن است خمیده باشد یا نباشد. این پوزیشن برای تامین آسایش و مراقبت از بیمار میباشد.
-
Semi fowler-position سر تخت بیمار با زاویه ۳۰درجه قرارمیگیرد و بیشتر برای بیمارانی است که شرایط قلبی و تنفسی داشته و نیز بیمارانی که دارای لوله تغذیه یا انجی تیوپ میباشند.
-
Trendelenburg-positionسر تخت پایینتر از پاها قرار میگیرد و در موقعیت هایی مانند فشارخون و فوریت های پزشکی استفاده میشود. این پوزیشن به تقویت بازگشت وریدی به اندامهای اصلی مانند سر و قلب کمک میکند.

-
Orthopneic-position یا سه پایه، بیمار همانطورکه روی تخت نشسته سرش را روی میزی که چند بالش قرار داده شده است گذاشته و استراحت میکند. این موقعیت بیشتر برای بیمارانی است که مشکل تنفسی دارند.

نکاتی که باید هنگام تغییر دادن وضعیت بیمار توسط مراقب رعایت شود
زمانیکه بیمار میخواهد تغییر وضعیت دهد باید تمام ارزیابیهای مورد نیاز بررسی شود که از بروز خطرات احتمالی که سلامت وی را تهدید میکند جلوگیری شود. اگر بیمار نمیتواند در تختخواب جابهجا شود یا سنگین وزن و بدون حرکت است، ترجیحا از بالابر مکانیکی برای جابهجایی او استفاده کنید.
شماره تماس : ۷۷۲۶۱۶۲۸-۷۷۲۶۱۶۷۳ -۰۹۳۳۵۱۶۴۵۶۲