نحوه کنترل فشار خون بالا در سالمندان
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقهپیشگیری و نحوه کنترل فشار خون بالا در سالمندان
فشار خون یک بیماری جدی است که در افراد در ردههای سنی مختلف دیده میشود. این بیماری در سالمندان به دلیل کهولت سن بیشتر از سایر گروههای سنی مشاهده میشود. ابتلا به فشار خون بالا، میتواند موجب بیماریهای دیگری مانند نارسایی کلیه شود. بنابراین افراد باید به محض مشاهده علائم فشار خون بالا، به پزشک مراجعه کنند تا مشکل در همان سطوح ابتدایی حل شود.
افرادی که به عنوان پرستار سالمند فعالیت میکنند، به خوبی میدانند که این مشکل تا چه اندازه مهم است و با انجام فعالیتهایی که به کنترل فشار خون در سالمندان کمک میکند، طول درمان را به حداقل میرسانند. ما به عنوان اطرافیان سالمند مبتلا، باید آنها را در جریان نحوه مراقبت از خود قرار دهیم. چرا که بسیاری از سالمندان مشکل خاص دیگری ندارند، اما نداشتن اطلاعات باعث بدتر شدن شرایط میشود.
مکانیزم بیماری فشار خون بالا
فشار خون به میزان نیرویی گفته میشود که خون به دیواره رگها وارد میکند. کار قلب این است که خون را به درون رگها پمپ کند و از این راه خون به ارگانهای بدن برسد. فشار خون بالا موجب مسشود قلب بیش از حد فعالیت کند، که چنین مشکلی ممکن است منجر به سخت شدن عروق یا تصلب شرایین، سکته مغزی، بیماری کلیوی و نارسایی قلبی شود.
چه چیزی باعث فشار خون بالا میشود؟
برای فشار خون بالا نمیتوان دلیلی مشخص بیان کند، اما آنچه مسلم است مجموعهای از شرایط جسمانی و عادات غلط در افراد مبتلا دیده میشود. این موارد عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- نداشتن فعالیت بدنی
- نمک زیاد در رژیم غذایی
- مصرف زیاد الکل
- استرس
- سن بالا
- ژنتیک
- سابقه خانوادگی فشار خون بالا
- بیماری مزمن کلیوی
- اختلالات غده فوق کلیه و تیروئید
علائم فشار خون بالا چیست؟
زمانی که فشار خون بسیار بالا میرود، علائم زیر دیده میشود:
- سردردهای شدید
- خون دماغ
- خستگی یا گیجی
- مشکلات بینایی
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- ضربان قلب نامنظم
- وجود خون در ادرار
- احساس نبض و کوبش در قفسه سینه، گردن یا گوشها
روشهای درمان فشار خون بالا در سالمندان چیست؟
درمانهای دارویی، روشی است که در کنار تغییر سبک زندگی برای بیماران تجویز میشود. معمولاً چند دارو در کنار یکدیگر میتوانند اثر مورد نظر را داشته باشند، اما به هر حال نظر پزشک که تعیینکننده است.
- دفع نمک
دیورتیکها(Diuretics) که اغلب «قرص آب» نامیده میشوند، با کمک به کلیهها آب و نمک اضافی را از بدن دفع میکنند. این مقدار مایعات را در خون کاهش میدهد و در نتیجه فشار خون را کاهش میدهد. دیورتیک اغلب همراه با نوع دیگری از دارو استفاده میشود و این گزینه درمانی دوگانه ممکن است در یک قرص ترکیبی موجود باشد.
- کم کردن ضربان قلب
بتابلوکرها(Beta-blockers) به کم شدن ضربان و نیروی قلب کمک میکنند. به این ترتیب قلب خون کمتری را در رگهای خونی پمپ میکند و فشار خون کاهش مییابد.
- کم کردن فشار قلب و دیواره رگها
مهار کنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین(ACE) بدن را از تولید هورمونی به نام آنژیوتانسین که باعث تنگ شدن عروق خونی و افزایش فشار خون میشود، باز میدارد. مهار کنندههای ACE از این باریک شدن جلوگیری کرده و فشار بر قلب را کاهش میدهند.
- جلوگیری از هورمون آنژیوتانسین
مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) نوع دیگری از داروهای مؤثر در درمان فشار خون بالا در سالمندان هستند. به جای جلوگیری از تشکیل آنژیوتانسین(مانند مهارکنندههای ACE) این داروها مانع از فعالیت این هورمون در بدن میشوند. ARB معمولاً برای بیمارانی تجویز میشود که مهار کنندههای ACE را به خوبی تحمل نمیکنند.
- انسداد کانال کلسیم
مسدود کنندههای کانال کلسیم(CCBs) از ورود کلسیم به سلولهای ماهیچهای قلب و عروق خونی جلوگیری کرده و باعث شل شدن عروق و کاهش فشار خون میشود.
- کاهش فشار دیواره رگ
مسدود کنندههای آلفا ماهیچههای دیواره رگهای خونی را شل میکنند و اجازه میدهند خون راحتتر عبور کرده و فشار خون پایین بیاید.
- ترکیب آلفا و بتا
مسدود کنندههای آلفا بتا اثرات مسدود کنندههای آلفا و بتا را که در بالا توضیح داده شد ، ترکیب می کنند.
کنترل فشار خون در سالمندان چگونه انجام میشود؟
فشار خون بالا در افراد مسن بسیار شایع است. با افزایش سن، سیستم عروقی ما تغییر میکند و عروق سفت میشوند، بنابراین فشار خون بالا میرود. این حتی در مورد افرادی که عادات سالم دارند نیز صادق است. خبر خوب این است که فشار خون در اکثر افراد قابل کنترل است.
جهت کنترل فشار خون در سالمندان و حتی افراد جوانتر، مجموعه اقداماتی وجود دارد، که انجام آنها بسیار کارآمد است.
- وزن متعادل
اضافه وزن میتواند شرایط فشار خون بالا را دشوارتر کند. بنابراین اگر فردی به این بیماری مبتلا است، میتواند با مشورت با پزشک خود، برنامهای برای کاهش وزن در پیش بگیرد.
- انجام روزانه ورزش
داشتن میزان متوسطی از فعالیت ورزشی و فیزیکی، به کنترل فشار خون در سالمندان کمک زیادی میکند. 150 دقیقه در هفته زمان مناسبی است. پیادهروی حتی در منزل و انجام برخی حرکات کششی برای چند وعده در روز خلأ فعالیت فیزیکی را پر میکند.
- داشتن رژیم غذایی سالم
بعید است بتوانید یک بیماری شایع را نام ببرید، که رژیم غذایی در آن بیتأثیر باشید. ما همان چیزی هستیم که میخوریم. درمورد بیماری فشار خون بالا، کم کردن نمک و غذاهای چرب میتواند کمک بزرگی باشد. رژیم غذایی غنی از میوهها، سبزیجات، غلات سبوسدار و محصولات لبنی کم چرب ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند.
- خواب شب را جدی بگیرید
خواب خوب و کافی، از کمکهای بزرگ در کنترل فشار خون بالا در سالمندان است. اگر میبینید سالمندی در خواب خروپف میکند یا به نظر میرسد که تنفس او در بازههای زمانی مختلف قطع میشود، حتماً این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. این ممکن است نشانه مشکلی به نام آپنه خواب باشد. درمان آپنه خواب و داشتن یک خواب راحت می،تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
- مدیریت استرس
آرامش و کنار آمدن با مشکلات میتواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند. شاید تصور کنید سالمندان به این دلیل که در دوران بازنشستگی به سر میبرند و فعالیت استرسزایی ندارند، کمتر مبتلا به اضطراب میشوند. باید بگوییم که اضطراب عارضهای روحی است و عواملی به جز نگرانیهای کاری و مشغله زندگی نیز میتواند باعث ابتلا به آن شوند.
سخن پایانی در خصوص درمان فشار خون بالا در سالمندان
براساس اعلام محققان و پزشکان، فشار بالاتر از 13 روی 8، در بازه فشار خون بالا قرار میگیرد. آنچه تحقیقات پزشکی نشان میدهد، این عارضه در سالمندان بیشتر از سایرین دیده میشود. شرط عقل این است که با مشاهده هر یک از نشانههای این بیماری، برای کنترل فشار خون در سالمندان، مراجعه به پزشک صورت بگیرد.
ما در مجموعه خدمات پرستاری ارسطو به این بیماری واقف هستیم و پرستاران ما در هنگام نگهداری از سالمندان مبتلا، نهایت دقت را در اجرای دستورات پزشکی در کنار کمک به تغییر سبک زندگی سالمند به عمل میآورند. بنابراین اگر به سبب ناتوانی جسمی سالمند نمیتوانید به تنهایی از او نگهداری کنید، کافی است به ما اعتماد کرده و راحتی خود و بیمار را انتخاب کنید.
عنوان های جستجو شده برای این مطلب:
- https://nurse21 com/نحوه-کنترل-فشار-خون-بالا-در-سالمندان/
- اسلاید بیماری فشار خون در سالمندان