برترین مرکز خدمات پرستاری در ایران

تهران، خیابان مدنی شمالی، بالاتراز مترو سبلان،
کوچه رمضانی، پلاک29، واحد3
پشتیبانی 24/7
02177990001
پاسخگوئی شبانه روزی
اعزام نیرو در کمترین زمان
21 اسفند 1402 توسط مدیر سایت 0 دیدگاه

گاواژ چیست؟

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

گاواژ چیست؟

برخی از بیماری ها و حوادث، افراد را فلج می کند و مجبور می شوند در بیمارستان ها و خانه بمانند. در این شرایط مراقبت از افراد برای جلوگیری از بدتر شدن کیفیت زندگی و افزایش شانس درمان بسیار مهم است. مراقبت از بیمارانی که توانایی بلع را از دست داده اند یکی از چالش های مراقبت از بیماران بستری در بیمارستان است. مراقبت از بیماران گاواژی؛ آموزش تغذیه صحیح از طریق گاواژ، جلوگیری از تجمع مخلوط در ریه و بروز درد فشاری، وظیفه اصلی پرستار بیمار یا پرستار سالمند است.

گاواژ-چیست؟

سوند معده یا (NG tube) چیست ؟

لوله معده لوله ای است که در هنگام نفخ، غذا را به بدن می برد. در این مدت بیمار نمی تواند غذا بخورد یا آب بنوشد. لوله گاستروستومی یک لوله بلند و نازک است که غذا را از طریق بینی به معده می فرستد. این لوله از مواد نرم و انعطاف پذیر ساخته شده است. در برخی موارد بیمار با کاتتر از بیمارستان مرخص می شود و لازم است پرستار بیمار دستورالعمل هایی را در مورد نحوه مراقبت از بیماران مبتلا به گاواژ از طریق لوله معده بدانید.

گاواژ چیست؟

غذا یکی از نیازهای اساسی هر انسانی است. گاهی اوقات به دلیل بیماری های خاص، بی اشتهایی، اختلالات دهان، جراحی و … نمی توان این نیاز اساسی را با تغذیه خوراکی تامین کرد و باید از روش های تغذیه لوله ای استفاده کرد که به آن گاواژ می گویند. . معمولا با این روش لوله از طریق بینی وارد معده می شود. تغذیه لوله ای کوتاه مدت و بلندمدت است اما در اغلب موارد پس از مدت کوتاهی، فرد توانایی تغذیه از راه دهان را به دست می آورد و به حالت عادی باز می گردد.

 

محلول گاواژ چیست؟

غذایی که از طریق لوله وارد معده یا روده می شود محلول نامیده می شود. محلول های گاواژ را می توان به صورت دستی یا تجاری تهیه کرد. راه حل های تجاری شامل کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است. طرز تهیه محلول های خانگی گاواژ بیمارستانی به این شکل است که موادی مانند گوشت، شیر، برنج، موز، عسل را با هم میکس کرده و از یک صافی رد می کنند. سپس از لوله گاواژ آن را به بیمار می دهند.

 

افراد نیازمند دریافت گاواژ

زمانی که بیمار از نظر جسمی قادر به خوردن غذا از طریق دهان نباشد، دچار سوء تغذیه شدید و کاهش وزن و آتروفی عضلانی می شود، در این زمان با کمک ویزیت پزشک در منزل تغذیه با لوله و گاواژ برای بیمار تجویز می کند.

برخی از شرایطی که در آن بیمار نیاز به گاواژ دارد نشان داده شده است:

اختلالات عصبی

بیماری های حاد ایدز

بیماری سیستیک فیبروزیس

آسیب های خاص مغز

آسیب های خاص در صورت و مری

بیماری های تنفسی

جراحی فک و صورت

آسیب نخاعی

بی اشتهایی در نارسایی احتقانی قلب یا سرطان

زنان باردار که گرفتگی شدید را تجربه می کنند

در مواردی که متابولیسم بدن بسیار بالاست مانند سوختگی شدید

بیماری که از کمبود انرژی-پروتئین یا اختلال رشد رنج می برد

نحوه مراقبت از بیماران گاواژی در منزل

نحوه مراقبت از بیماران گاواژی در منزل

گاهی به دلیل مشکلات دیگری مانند ناتوانی در بلع ناشی از سکته مغزی، Als، بیماری های عصبی عضلانی و غیره، بیمار نیاز به تغذیه از طریق لوله بینی معده (لوله معده) دارد. این روش برای مدت طولانی 4-6 هفته برای بیمار مناسب است و در صورت ادامه مشکل بلع، پزشک روش دیگری را برای تغذیه انتخاب می کند. در این صورت با ایجاد یک icu  در منزل (پرستاری ویژه ) برای بیماران مبتلا به گاواژ باید کارهای زیر را انجام دهید:

اطمینان حاصل می کند که لوله بینی معده در جای خود قرار دارد و آن را به سمت جلو هل می دهد.

نظارت مستمر بر وضعیت بیمار و ایجاد عملکرد لوله و مراقبت از دهان و بینی و رعایت بهداشت بیمار امری ضروری و لازم است.

پایش مداوم عوارض احتمالی و برداشتن لوله به موقع برای اذیت نشدن بیمار از وظایف پرستار است.

 

نحوه کاهش فشار داخل شکم بیمار گاواژی

ممکن است پزشک به شما بگوید که فشار معده سالمندان را با تخلیه هوا قبل و بعد از غذا کاهش دهید. برای کاهش فشار، لوله را برای مدت زمانی که پزشک تجویز کرده است ببندید و به آرامی با مایع موجود در معده مخلوط کنید. برای شستشوی لوله تغذیه و جلوگیری از انسداد باید 30 تا 60 میلی لیتر آب گرم به هر تغذیه یا دارو اضافه شود. در مورد افزایش یا کاهش مصرف آب با پزشک خود صحبت کنید. سالمندانی که از کمبود آنزیم لاکتاز رنج می برند (کسانی که پس از مصرف شیر دچار سوزش سر دل و اسهال می شوند باید از قرص لاکتاز یا سایر لبنیات استفاده کنند).

کاری که خانواده بیمار گاواژ باید انجام دهند، تعیین پرستار بر اساس نیاز بیمار و تعیین تکلیف پرستار وظیفه خصوصی در منزل بیمار است. در صورت نیاز به راهنمایی برای تصمیم گیری در این زمینه، از مشاوره رایگان خدمات پرستاری در منزل ارسطو می توانید بهره مند شوید.

نحوه دادن دارو به بیماران گاواژی

اگر داروی بیمار به صورت قرص است، ابتدا آن را در 1 سی سی آب گرم حل کنید، سپس دارو را در 3 سرنگ بکشید، لوله تغذیه را باز کرده و دارو را به کمک یک سرنگ کاملا استریل وارد گاواژ کنید.

 

مراقبت از بیمار گاواژی در زمان پریدن غذا به داخل ریه

مقداری غذا یا استفراغ در ریه های بزرگسالان می تواند باعث اسهال شود. اگر بیمار نفس می کشد یا تنفس مشکل دارد، باید فوراً غذا دھی را قطع کنید، بیمار را روی زمین بگذارید و با پزشک تماس بگیرید. اگر بیمار استفراغ کرد پس از یک ساعت دوباره تغذیه او را شروع کنید.

 

تفاوت لاواژ و گاواژ

1- گاواژ

تغذیه غذا و تغذیه مایعات به معده از طریق لوله را گاواژ گویند. یکی از کاربردهای این کار، تغذیه بیمارانی است که نمی توانند غذا را از طریق دهان مصرف کنند.

کاربرد: تغذیه بیماران با سطح هوشیاری پایین با استفاده از لوله معده.

2- لاواژ

لاواژ فرآیند تخلیه محتویات معده یا شستشوی معده است.

کاربرد:

– لاواژ معمولاً برای افرادی که سم بلعیده اند یا بیش از حد دارو یا الکل مصرف کرده اند استفاده می شود.

– برای تمیز کردن دستگاه گوارش قبل از جراحی نیز استفاده می شود.

بررسی مداوم بیمار و برقراری عملکرد لوله

بررسی مداوم بیمار و برقراری عملکرد لوله

اگر از لوله بینی معده برای کاهش فشار معده استفاده شده باشد، معمولاً با ساکشن متناوب و فشار کم همراه است. در صورت استفاده برای تغذیه، نوک آن در فواصل تغذیه مسدود می شود. قبل از دادن هر دارو یا مایعی و انجام سرم تراپی در منزل، باید مطمئن شوید که لوله در محل مناسب قرار گرفته است. در صورت برداشتن تصادفی لوله پس از جراحی مری یا معده، تعویض آن باید توسط پزشک انجام شود. مقدار تمام مایعات، غذا و مواد شوینده باید به دقت ثبت شود. هر 6 ساعت یکبار با سالین شستشو دهید تا بیمار با ترشحات دچار کاهش الکترولیت نشود. مقدار، رنگ و نوع تمام ترشحات باید هر 8 ساعت بررسی و ثبت شود.

 

چگونگی خارج کردن لوله گاواژ در منزل

24 ساعت قبل، قرار دادن متناوب لوله برایجلوگیری از حالت تهوع، استفراغ یا نفخ شکم لازم و ضروری است.

لوله را با 10 میلی لیتر آب یا سالین بشویید.

هنگام برداشتن لوله از دستکش استفاده کنید.

15 تا 20 سانتی متر را به آرامی از لوله جدا کنید. در این زمان انتهای لوله به مری می رسد. بقیه لوله را به سرعت از سوراخ بینی بیرون بکشید.

اگر لوله به راحتی بیرون نیامد نباید فشاری وارد کرد و مشکل را به پزشک گزارش داد.

پس از برداشتن لوله، قسمت بیرون آورده شده را با پارچه بپیچید، زیرا دیدن این منظره ممکن است برای بیمار خوشایند نباشد. در عین حال از ایجاد لکه بر روی لباس بیمار و لباس خود شما جلوگیری می کند. شستشوی دهان پس از برداشتن لوله بسیار مهم است.

 

نشانه های مهم در زمان مراقبت از بیماران گاواژی

در صورت مشاهده مشکل سریعاً از یک تیم خدماتی درخواست اعزام آمبولانس به محل کرده و بیمار را به مرکز بهداشت برسانید.

در صورت بروز علائم خونریزی معده مانند استفراغ، مدفوع خونی یا ترشح خونی از پگ سریعا با پزشک معالج تماس گرفته و دستور العمل های لازم را اجرا کنید.

در صورت بروز علائم انسداد روده مانند تهوع، استفراغ، تورم وجود یک پزشک حاذق در کنار بیمار و کمک گرفتن از راهنمایی های او امری مهم است.

عنوان های جستجو شده برای این مطلب:

  • https://nurse21 com/گاواژ-چیست؟/
  • لوله نازک پلاستیکی سبز رنگ یکبار مصرف که در ساکشن برای مکش استفاده میشود
درباره مدیر سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *