مرکز تخصصی زخم و
مراقبت پرستاری در منزل ارسطو
شماره تماس : ۰۹۳۳۵۱۶۴۵۶۲ ۷۷۲۶۱۶۷۳ ۷۷۲۶۱۶۲۸
آدرس ایمیل : info.nurse21@gmail.com
از مسائلی که شما هنگام مراقبت از فرد سالمند خود امکان دارد با آن روبرو شوید زخم بستر می باشد. افراد مسن به علت بالا رفتن سنشان و نداشتن توانایی های اولیه نیاز به مراقبت های بسیاری دارند. شما بعنوان پرستار یک سالمند باید دربارهی این مسئله اطلاعاتی داشته باشید.
زخم بستر چگونه ایجاد میشود؟
زخم بستر در اثر فشار زیاد و طولانی بر روی پوست بهوجود میآید. افرادی که در معرض این بیماری هستند بیشتر شامل کسانی میشود که دارای کهولت سن، بیتحرکی، لاغری و چاقی مفرط هستند. بی تحرکی مداوم حتی به مدت ۲۴ساعت، بخاطر اینکه خونرسانی موضعی کاهش پیدا میکند، زخم بستر را بر روی پوست ایجاد میکند.
دلایل زخم بستر در سالمندان
فشرده شدن پوست:
در حالت عادی فرد سالم در هنگام خواب پوزیشن خود را دائم تغییر میدهد و باعث میشود خون در در تمامی قسمتهای پوست جریان پیدا کند. اما یک فرد سالمند یا بیمار به علت اینکه به مدت طولانی در محل خواب خود تحرکی ندارد پوست همان قسمت بدون جریان خون مانده و مویرگهای آن قسمت تغذیه نمیشوند در نتیجه آن قسمت از پوست میمیرد.
کشیده شدن پوست:
در حین مراقبت از فرد سالمند یا بیمار، فرد مراقب بیمار را بر روی بستر میکشد. این اتفاق مخصوصا اگر پوست مرطوب باشد باعث میشود اصطکاک زیادی میان پوست و سطح زیرین آن ایجاد شود و نیز به آن آسیب بزند. بعضی مواقع هم این آسیب به علت نیروهایی است که در دو جهت مختلف پوست و استخوان وارد میشوند. بعنوان مثال فردی که بر روی تخت خوابیده و اگر قسمت تخت که زیر سر او است بالاتر باشد و به سمت پایین سُر بخورد، پوست زیر باسن بخاطر اصطکاک با ملحفه ثابت مانده ولی استخوان خاجی و دنبالچه به علت وزن بیمار به سمت پایین تخت حرکت میکنند و این اتفاق باعث کشیده شدن عروق زیر پوستی شده و به خونرسانی پوست آسیب وارد میکند.
علائم زخم بستر در چهار مرحله:
مرحلهی اول: در این مرحله پوست قرمز، آبی یا ارغوانی شده و در مراحل اولیه علائمی از قبیل درد، گرما، نرمی یا سفتی دارند.
مرحلهی دوم: در این مرحله لایه رویی پوست (اپیدرم) از بین رفته و تغییراتی در لایه سطحی و زیرین دیده میشود. پوست به رنگ قرمز یا بنفش کبود شده و ممکن است آثار خراش،ساییدگی و تاول نیز دیده شود.
مرحلهی سوم: در این مرحله زخم عمیق شده و به شکل یک حفره درمیآید. لایه خارجی پوست پوست
کاملا تخریب شده و به سطح زیر آن رسیده ولی هنوز به عضلات و استخوانها آسیبی وارد نشده است.
مرحلهی چهارم: شدید ترین نوع زخم بستر است. پوست کاملا تخریب شده و آسیب های جدی به عضلات و استخوان وارد میشود. گاهی تاندونها نیز صدمه دیده و احتمال عفونت بسیار بالا میرود.
قسمتهایی از بدن که مستعد این بیماری هستند شامل تمام برجستگیهای استخوانی که مستقیم با بستر در تماس هستند از جمله ناحیه لاتکس (باسن)، پاشنه پا، آرنجها، پشت سر، پشت کمر، کنارههای سر، گوشه لاله گوش، روی برجستگی کناری لگن، روی برجستگی کنار زانو، روی پوست قوزک خارجی.
شماره تماس : ۷۷۲۶۱۶۲۸-۷۷۲۶۱۶۷۳ -۰۹۳۳۵۱۶۴۵۶۲